Ons koor bestaat momenteel uit 24 leden. Elke maandagavond komen wij samen in de Paterskerk in Herentals om te repeteren van 19:30 tot 21:30. Ieder jaar organiseren we verschillende concerten en daarnaast zijn er er ook steeds enkele activiteiten voor de leden.

Nieuwe leden zijn welkom na een kennismaking en vrijblijvende repetitie op afspraak. Ons koor staat open voor iedereen: jong of oud, man of vrouw, ervaren zanger of beginneling. Wij vragen geen ervaring met het lezen van partituren, al doende leert men!

Het bestuur zorgt voor de organisatie van zowel repetities als concerten. Dit is onze huidige ploeg:

foto bestuur St Franciscuskoor Herentals

vlnr. Mieke, Hilde, Martine en Pola

Zing mee

Heb je zin om mee te komen zingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!


Benieuwd naar meer?

Het overzicht van al onze komende concerten vindt u hier.

De geschiedenis van ons koor gaat meer dan honderd jaar terug

We zijn één van de alleroudste koren van Vlaanderen: ons koor bestaat in 2022 al 117 jaar!

Op 5 november 1903 werd door Pater Philibert, Franciskaan, een vrouwenkoor opgericht. Twee jaar later, in 1905, ontstond het mannenkoor. Want vrouwen en mannen mochten niet samen zingen! Daarom werd ook tijdens de kerkdiensten een onderscheid gemaakt: de mannen mochten de hoogmissen zingen, de vrouwen het lof. Later, in 1922, toen uiteindelijk de twee koren wel samen mochten zingen, werd wel 1905 als stichtingsdatum weerhouden.

Tijdens de oorlogsjaren werd in de mate van het mogelijke doorgewerkt. De activiteiten werden tot een minimum herleid met herhalingen van oude programma’s. Desondanks groeide het koor gestaag en eind de jaren 1940 bereikte het met 80 leden zijn grootste omvang tot nu toe.

optreden Sint-Franciscuskoor Herentals jaren 1940 met orkest
Sint-Franciscuskoor Herentals jaren 1940

Vanaf de jaren 1950 werd het repertoire uitgebreid met verschillende shows, opera’s en operettes. In 1988 werd zelfs meegespeeld in de film ‘Hongkong’ met Leo Martin en Gaston Berghmans op het vliegveld van Melsbroek.

Verschillende dirigenten namen in de loop der jaren het koor onder hun vleugels. Meer dan 60 jaar lang stond pianist-organist Albert Laureys als een vaste waarde aan hun zijde voor de muzikale begeleiding.

In januari 2011 werd door het Paleis te Brussel de machtiging gegeven dat het Sint-Franciscuskoor de titel ‘koninklijk’ mag dragen met kroon. De uitreiking van deze titel gebeurde op 6 juni 2011 door gouverneur Kathy Berckx in het Provinciehuis in Antwerpen.

home